Nebezpečné časování semaforu na křižovatce Evropská x Kolejní

Křižovatky Evropská x Kolejní (podobně též Evropská x Gymnasijní) vnímáme (ještě s řadou dalších rodičů) jako velice nebezpečné. Přechod překonává celou šíři ulice, tedy 2+2 jízdní pruhy a tramvajové koleje, což podle aktuálních předpisů již není přípustné.

Navíc auta vjíždějící na Evropskou z těchto ulic mají zelenou zároveň s chodci nebo ještě dříve. V poslední části přechodu, za tramvajovým pásem, pak auta přijíždějí chodcům do zad. Řidiči si často nevšimnou nebo nepochopí oranžového blikajícího panáčka, upozorňujícího na tuto skutečnost, a chodcům nedají přednost při vstupu z tramvajového pásu. Nezřídka se nám dospělým stalo, že jsme byli auty ohroženi. Pro děti, které se spoléhají na to, že přecházejí na zelenou a nemůže se jim tak nic stát, je to velice nebezpečné!

Řešení by dle mého názoru bylo poměrně snadné. Stačilo by, kdyby se správně načasovaly semafory.
Poskytnout na přechod Evropské dostatek času a zelenou pro auta vjíždějící na Evropskou z Gymnazijní a Kolejní o pár vteřin pozdržet tak, aby ji auta dostala až v okamžiku, kdy budou chodci bezpečně na chodníku.

Na křižovatce s Gymnazijní byl sice v minulých letech přechod rozdělen na dva úseky se samostatnými semafory, ale když chodec překoná první úsek a zastaví se na červené před vstupem do druhého silničního pásu, octne se na úzkém, nechráněném ostrůvku mezi kolejemi a silnicí. To také není bezpečné místo pro čekání na další zelenou.

Na přiložené fotografii je vidět celá délka přechodu, na kterém svítí zelená. Chodci z druhé strany teprve přicházejí k tramvajovému pásu, zatímco první auto z Kolejní ulice ve velké rychlosti již křižuje poslední třetinu zebry...

Zaslal: Martina Hromasová, 16.02.2015 v 13:25

Praha 6-

Kolejní, Praha 6

Aktualizace podnětu

03.02.2024

Václav Kříž přidal následující aktualizace podnětu:

V září 2020 proběhla obnova obou křižovatek se semafory (SSZ): Evropská / Kolejní a Šárecká, a také Evropská / Gymnasijní a Thákurova. https://mestemnakole.cz/2020/09/dopravni-uzel-evropska-x-gymnasijni-doplneni-cykloopatreni/ . Jak vnímáte situaci teď? Díky.



Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 01.03.2015 23:38

Vážená paní,

především bychom rádi poznamenali, že v rámci rekonstrukce tramvajové trati (předpoklad : léto 2015) bude řešení přechodů v úseku Šárecká/Kolejní – Thákurova/Gymnasijní poněkud pozměněno. S tím souvisí i budoucí změna nastavení řídícího programu světelné signalizace. Tato agenda je ve výhradní gesci příslušného pracoviště Odboru dopravních agend MHMP (ve spolupráci s Policií ČR).
Obecně, nicméně, platí, že u tzv. dělených přechodů nemusí být signalizace pro pěší na obou větvích nutně synchronní, s ohledem na optimální využití časů. Prodlužování vyklizovací doby a odklad signálu „volno“ pro řidiče ze souběžného směru (dle vašeho návrhu), by snížilo průjezdní kapacitu křižovatky, což není u tak frekventované komunikace žádoucí. Bohužel, nekázeň, resp. bezohlednost řidičů (ale i chodců) nezmizí ani při sebelepším nastavení světelné signalizace.

ODŽP ÚMČ 6/Fi



Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

Žádné komentáře

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Kolejní, Praha 6

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Chodník Lotyšské náměstí - JV roh

Praha 6, 01. říjen 2012 S odpovědí

Chybějící přechod na ul. Stochovská-Ruzyňská (P6)

Praha 6, 04. září 2017 S odpovědí

Nefunkční semafor u Kauflandu Jarov

Praha 9, 19. prosinec 2016 Vyřešený

Prodleva semaforu z tramvajove zastavky Nadrazi Liben

Praha 9, 17. červen 2021 Vyřešený


Zobrazit všechny podněty