Nebezpečný úsek pro děti, chybějící přechod, zpomalovací prvky

Před vstupem do fotbalového areálu SK Střešovice pravidelně projíždějí auta vysokou rychlostí a především zde chybí přechod pro chodce. Děti přebíhají vozovku mezi zaparkovanými auty na různých místech, je to velmi nebezpečné. Bylo by možné zde umístit přechod pro chodce a nejlépe i zpomalovací “valy”? Velmi děkuji.

Zaslal: Zdeňka Sachrová, 06.03.2023 v 11:43

Praha 6-

Cukrovarnická, Praha 6

Aktualizace podnětu

13.03.2023

MÚ Praha 6 přidal následující aktualizace podnětu:

Spolu s Policií ČR (orgán v oblasti bezpečnosti silničního provozu) máme na věc odlišný pohled. Abychom nevycházeli pouze z naší dosavadní znalosti této oblasti, byl v dopravní špičce proveden v místě zjednodušený dopravní průzkum. Během 15 minut projelo inkriminovaným místem 6 vozidel (tj. 24/hod.). Je pravdou, že ne všichni řidiči dodrželi stanovenou "30", nicméně žádný nejel vysokou rychlostí, což koresponduje s naší dosavadní znalostí místa (dva řidiči jeli do 30, tři do 35, jeden do 40).
Jde o přímý úsek, tedy s dlouhým rozhledem na obě strany. Místo se nachází v zóně 30, kde se dle Technický podmínek (TP) 218 "Navrhování zón 30" přechody zpravidla neumisťují. Výjimkou jsou případy, kdy místem projíždí vysoké množství vozidel v kombinaci se zvýšenou poptávkou po přecházení. V posouzení toho, zda jde o takové místo, lze vycházet z grafu v ČSN 736110, kde se na jedné ose vynáší množství projíždějících vozidel ve špičkové hodině a na druhé ose množství přecházejících chodců v téže hodině. Limitními hodnotami, kdy je potřeba zřídit přechod je kupříkladu 400 vozidel a 200 přecházejících chodců/hod. Pokud vezmeme reálně předpokládaný počet dětí, přicházejících na fotbalový trénink (2 družstva po 11 hráčích + náhradníci, trenér apod.), jsme na cca 40 chodcích, čemuž by odpovídalo cca 750 voz./hod., což je neporovnatelné se zjištěnými 24.
Přecházení zde opravdu není problematické. Parkující vozidla pochopitelně do určité míry omezují rozhled, ale zároveň poskytují ochranu při vstupu do vozovky - přecházející se zastaví na rozhraní parkovacího a jízdního pruhu a je tedy chráněn v zákrytu, přesto vidí na obě strany na dlouhou vzdálenost. Potřebu přechodu zde tedy skutečně nevnímáme. Co se týče retardérů, tak ty se umisťují zpravidla před školy, ale dejme tomu, že u hřiště by měly též opodstatnění, ale pouze v tom případě, že by bylo zjištěno, že značná část řidičů projíždí místem nepřiměřenou rychlostí, což se nepotvrdilo. A s přihlédnutím k faktu, že retardéry generují hluk a otřesy, přenášející se nezřídka do přilehlých nemovitostí, o namáhání podvozků vozidel (i těch, co jedou předpisově) nemluvě, nepovažujeme umístění zpomalovacích prahů v tomto místě za potřebné a vhodné.
S pozdravem

Ing. Bc. Miroslav Sachl
vedoucí oddělení
Oddělení státní správy
Odbor dopravy a životního prostředí



Komunikace o řešení podnětu

Podnět byl odeslán. Poté, co obdržíme odpověď od příslušné městské části nebo jiné odpovědné instituce, které bude podnět předán, zveřejníme ji na tomto místě.

Diskuze

Žádné komentáře

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Cukrovarnická, Praha 6

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Rozbité schody na sídlišti Dědina

Praha 6, 24. březen 2017 Vyřešený

Rozbitý chodník v ul.Na Viničních horách x Vostrovská

Praha 6, 21. prosinec 2013 S odpovědí

Díra na přechodu

Praha 2, 09. červenec 2012 Vyřešený


Zobrazit všechny podněty