Ulice bez přechodů

Ul. Jeseniova v úseku Ambrožova - Strážní (P3) - cca 700 m dlouhý rovný úsek (=řidiči často nerespektují max. rychlost 30 km/hod.) bez jediného přechodu, široké chodníky jsou ze 2/3 zabrané auty (šikmé parkování), a to až do křižovatek, takže přechod ulice je hlavně pro děti nebezpečný. Poměrně nedávno instalováno omezení rychlosti na max. 30 km/hod. společně s retardéry a plastovými kolíky v některých křižovatkách, ale zoufale chybí přechody, které by ještě víc zklidnily dopravu a umožnily bezpečnější překonání silnice.

Zaslal: Jan Kvasnička, 28.02.2023 v 10:42

Praha 3-

Jeseniova, Praha 3

Aktualizace podnětu

01.03.2023

MÚ Praha 3 přidal následující aktualizace podnětu:

V této oblasti zavedla MČ Praha 3 před několika málo lety zklidněnou zónu 30. V těchto zónách se sníženou rychlostí se zpravidla nové přechody pro chodce nenavrhují, předpokládá se, že jde o klidnou rezidenční oblast, kde se dá přecházet prakticky kdekoli. Uvědomuji si ale specifickou situaci (hradby aut, dlouhá jednosměrka sloužící pro průjezd). V rámci rozvah o návrhu zóny 30 v této oblasti jsem prosazoval návrh otočení směrnosti Jeseniovy ulice v úseku Ambrožova – Viklefova, což by eliminovalo auto, která Jeseniovou projíždí a krátí si cestu mezi Želivského a Koněvovou, tento návrh byl ale bohužel odmítnutý s ohledem na prodloužený příjezd a odjezd některých rezidentů od nemovitostí. Vybudování jakéhokoli nového přechodu si podle aktuálních norem vyžaduje stavební úpravu – vysazení chodníkových hran, aby samotný přechod nebyl dlouhý. Taková úprava je nachystaná se stavebním povolením pro realizaci tento rok v rámci programu BESIP na křižovatce Jeseniova – Ambrožova. Jde o projekt iniciovaný Prahou 3 a projektově připravovaný cca 4 roky. Bohužel s realizací to aktuálně vypadá bledě, protože BESIP přestal být pro hlavní město prioritou a v rozpočtu města na tento rok nejsou na nové projekty alokovány prakticky žádné prostředky (45 mil. poslouží pro pokrytí již zasmluvněných akcí). Realizace tak závisí na ochotě tyto prostředky navýšit. Budu v této věci brzy jednat s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem.

Ondřej Rut
místostarosta



Komunikace o řešení podnětu

Podnět byl odeslán. Poté, co obdržíme odpověď od příslušné městské části nebo jiné odpovědné instituce, které bude podnět předán, zveřejníme ji na tomto místě.

Diskuze

Jan Kvasnička: Díky za odpověď a za informace. Ale tady se jedná o úsek od Ambrožovy ul. dál ke kolejím VŠE, nikoli o křižovatku Jeseniova x Ambrožova, kde už dnes přechody jsou, byť by určitě šla zdejší situace také zlepšit např. vyvýšením přechodů. Škoda, že neprošlo to přesměrování Jeseniovy (důvody působí úsměvně - pokud se chci dnes autem dostat z Koněvovy k domu, tak objíždím celý blok ul. Jilmová - Ambrožova - Jeseniova a navrhovaná úprava by mi naopak výrazně zkrátila cestu, ale ani dnes to není tragédie, takže ty důvody skutečně vypadají jako pouhá záminka). Další věc - skutečně jsme se dostali se stavebními předpisy tak daleko, že stavební úřad řeší i drobnosti typu vybudování přechodu a na druhou stranu nemá problém povolit bytové domy výrazně převyšující ostatní zástavbu (domy za Židovskými pecemi)? Nezlobte se, nechci si jen stěžovat, ale tohle už dávno není normální. Pokud někdo z regionálních nebo magistrátních politiků skutečně chce, aby v tomhle městě chtěli lidi žít (ne jen přespávat, bavit se a vydělávat), tak je už dávno na čase něco dělat s prostupností pro chodce a cyklisty!
01.03.2023 v 22:30    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Jeseniova, Praha 3

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Chybějící asfalt ve Slezské

Praha 3, 30. březen 2015 Vyřešený

Vysypaný chodník na rohu Jičínské a Vinohradské

Praha 3, 06. leden 2013 Vyřešený

Chybějící zebra

Praha - Suchdol, 07. duben 2013 S odpovědí


Zobrazit všechny podněty