Nebezpečná cesta pro děti ze ZŠ Ružinovská

ZŠ Ružinovská vzdělává děti s mentálním postižením a poruchami autistického spektra. Děti, které tuto školu navštěvují, dojíždějí z celé Prahy. Nejbližší zastávka MHD je Klárův ústav, odkud však ke škole chybí bezpečná cesta. Chodník od zastávky končí na křižovatce Ružinovská x Vídeňská, kde chybí přechod pro chodce, na protější straně chodník nenavazuje. O kousek dále děti musí překonat ještě křižovatku Ružinovská x Pod Krčským lesem, kde taktéž chybí přechod. V obou zmiňovaných křižovatkách je obzvláště v ranních hodinách velký provoz, auta projíždí velmi rychle, v křižovatce s ulicí Pod Krčským lesem často dochází k otáčení vozidel v křižovatce.
Škola situaci dlouhodobě monitoruje v rámci ekoprojektu, v roce 2019 se zapojila do programu Bezpečné cesty do školy. Podrobnosti na https://www.prazskematky.cz/projekty/bezpecne-cesty-do-skoly/databaze-realizovanych-projektu/zs-ruzinovska/

Zaslal: děti, rodiče a vyučující ZŠ Ružinovská, 11.11.2019 v 06:19

Praha 4-
 
 
 
 
 
 

Ružinovská, Praha 4

Aktualizace podnětu

25.06.2020

Chodci Sobě přidal následující aktualizace podnětu:

Aktuální fotky z místa. Pevně věříme, že přechod bude záhy "domalován".


 
 
 
 


19.05.2021

Chodci Sobě přidal následující aktualizace podnětu:

V létě 2020 by v ulici Ružinovská zřízen provizorní přechod, který usnadní cestu ze zastávky autobusu.
foto zde: https://peskymestem.cz/skola/zs-ruzinovska/
Pro nebezpečnou křižovatku Ružinovská x Pod Krčským lesem městská část navzdory doporučením pracovní skupiny projektu Bezpečné cesty do školy zvolila variantu nového chodníku podél plotu Klárova ústavu. Jejich žádost o realizaci této pěší cesty Magistráthl. m. Prahy k další realizaci prozatím neschválil.



24.05.2022

ZŠ Ružinovská přidal následující aktualizace podnětu:

Po zprovoznění přechodu Vídeňská - Ružinovská v roce 2020, viz foto v článku z 19. 5. 2021, žádné další úpravy nebyly realizovány.
Přechod je funkční a přispěl k bezpečnosti při přecházení.

Situace na křížení ulic Ružinovská a Pod Krčským lesem je nadále velice nebezpečná, žádné další úpravy nebyly realizovány.
Žádné nové informace nemáme k dispozici.
Zvýšení bezpečnosti na tomto místě je nadále velice žádoucí.
S pozdravem

Mgr. Milan Záruba
ředitel školy




Komunikace o řešení podnětu

Podnět byl odeslán. Poté, co obdržíme odpověď od příslušné městské části nebo jiné odpovědné instituce, které bude podnět předán, zveřejníme ji na tomto místě.

Diskuze

Irena Hanžlová: Situace v okolí školy je pro děti velmi nepřehledná a tím pádem i nebezpečná.
11.11.2019 v 10:13    

Ava Mezgerova: Ptám se zda městská policie pravidelně a trvale kontroluje, jak bezohlední automobilisté parkují v této křižovatce a jak to policie řeší ?
Chceme statistiku těchto kontrol a co zjistili a co vyřešili !!!!!!
Žádám o informaci, jak Městská policie zakročila proti frikulínovi z modré škodovky SPZ 9A1 5179, to je ten na první fotografii, jak tam tak hezky parkuje v souladu s platnými předpisy.
Parkovat se má pět metrů od hranice křižovatky.

Žádám, aby Mč Praha 4 tuto činnost po městské polici trvale vyžadovala a kontrolovala, zda police tam na parkování dohlíží.

A napište nám také zda městská samospráva Prahy 4 má zájem o bezpečnost a zdraví dětí svých občanů !
12.11.2019 v 19:18    

Jitka Kopisová : Dobrý den, můj syn chodí do této školy ZŠ Růžinovská od první třídy. Tato škola vzdělává děti s různými stupni postižení a handicapy. Bezpečně se dostat do školy je nadlidský úkol nejen pro dospělé ,ale hlavně pro děti.
Jak je již zmiňováno v komentářích výše, řidiči zde jezdí velmi rychle, dokonce jsem si často všimla,že i bez daní blinkru! O parkování v křižovatce ani nemluvě. Vůbec nedokáži pochopit, jak je možné, že se s touto situací nic nedělá. U vedlejší školy Nový Pork, což je výběrová škola, je přímo před školní branou udělaný zpomalovací práh a téměř každé ráno u něj stojí městský strážních. Proč to tedy nejde i u naší školy Růžinovská, kde je bezpečný přechod přes silnici a křižovatku mnohem horší?! Krom toho, že sem chodí děti postižený. Víte, být autistou je těžké samo o sobě. Tyto děti trpí z větší části docela velkými úzkostmi. Tak že přejít jen přes obyčejnou silnici bez semaforu a přechodu pro chodce , pro ně může a je velmi stresující situace. Příští rok jde syn do páté třídy, což pro nás znamená, že už nebude moc chodit do školní družiny. Bude se muset naučit jezdit domu sám. Tomu bude předcházet minimálně půlroční nácvik. A už teď z toho mám hrůzu.
Joo, to kdyby do naší školy chodilo dítko někoho z radnice , to by byl fofr, že?
16.11.2019 v 11:07    

Chodci Sobě: Příspěvky, které jsou nevhodné, zbytečně agresivní a "mimo mísu", z těchto stránek odstraňujeme.

Hezký večer všem normálně diskutujícím.
18.11.2019 v 19:18    

Lucie Brožová: Dobrý den,
ačkoliv ZŠ praktická a speciální Ružinovská je sama o sobě školou výbornou, tak dostat se do ní,pro dítě samotné bez doprovodu rodiče, je nemožné. Ačkoliv se snažím svým dětem od mala vštěpovat, že do vozovky se vstupuje pouze na přechodu popřípadně za svitu zeleného panáčka, tak při cestě do školy je takové dítě v bezvýchodné situaci, protože přechod široko daleko od školy není. Již několikrát se mi stalo, že mě při přechodu Růžinovské bezhohlední řidiči vytroubili. Sama raději syny do školy vozím a vozit budu až do 9té třídy. Při průjezdu ulicí okolo školy jezdím 20kou a očima na šťopkách vědoma si jak snadné pro dítě mezi zaparkovanými auty do vozovky vstoupit přímo pod kola vozu, divím se řidičům, kteří touto ulicí projíždí ve vyšší rychlosti, že stejné obavy nesdílí.
21.11.2019 v 11:35    

Blanka Klimešová: Dne 6. 12. 2019 předali zástupci školy panu místostarostovi Prahy 4 Ing. Zdeňku Kovaříkovi dopravní studii, která vznikla v rámci projektu Bezpečné cesty do školy (BCŠ). Pan místostarosta přislíbil, že nestavební úpravy na nejnebezpečnějších místech, tedy na křižovatkách Ružinovská x Vídeňská a Ružinovská x Pod Krčským lesem, MČ projedná v dohledné době. Stanovení dočasné úpravy by tak mohla MČ vydat do června 2020. Návrhy stavebních úprav musí schválit zastupitelstvo, v případě kladného stanoviska bude MČ žádat o jejich realizaci PS BESIP při pražském Magistrátu. Dopravní studie je dostupná zde: https://www.prazskematky.cz/projekty/bezpecne-cesty-do-skoly/databaze-realizovanych-projektu/zs-ruzinovska/.
Pan místostarosta nám dále sdělil, že nehodlá odpovídat na podněty podané prostřednictvím portálu Chodci sobě, který považuje za anonymní a netransparentní. Odpověď městské části se tedy dostane jen tomu, kdo se obrátí přímo na něj prostřednictvím veřejně dostupného kontaktu na stránkách Prahy 4.

Blanka Klimešová
koordinátorka programu BCŠ
09.12.2019 v 17:19    

Pavel Nedobitý: Místostarosta Prahy 4 Ing. Zdenek Kovařík nehodlá odpovídat na podněty ...........!!?!!

Zvažte, prosím, občané Prahy 4, koho budete příště volit do obecní samosprávy?
18.12.2019 v 18:16    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Ružinovská, Praha 4

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Neprůchozí chodník ve Vyšší ulici

Praha 4, 10. červenec 2016 S odpovědí

Rozbitý chodník v ulici Podolská, Praha 4

Praha 4, 18. listopad 2019 Vyřešený

Zvýraznit přechod pro chodce v Jenečské ulici

Praha 6, 13. květen 2013 Vyřešený

Přechod pro chodce Chabeřická-Zaříčanská

Praha 21, 21. červenec 2014 Bez odpovědi


Zobrazit všechny podněty