Odporný zápach z továrny MITAS v Zahradním Městě

Z továrny na pneumatiky MITAS v Zahradním Městě se každou chvíli line odporný zápach vznikající při chemických reakcích během výrobního procesu. V minulém týdnu (14.-20. 3. 2016) se tak dělo snad každý pracovní den, o víkendu jsem tu nebyla, takže to konkrétně nevím, nicméně ani víkendy nebývají výjimkou.

Zápach je velice obtěžující a ovzduší evidentně silně znečištěné, k čemuž určitě přispívá i hustý provoz na komunikaci Švehlova a na Jižní spojce. Každý, kdo žije v Zahradním Městě, ví, o čem mluvím. Kdysi tu prý vznikla i nějaká petice, o jejímž osudu bohužel nemám informace. Z České inspekce životního prostředí, kam jsem (mimo jiné) už jednou svůj podnět směřovala, jsem obdržela odpověď, že výrobní zařízení proběhlo složitou rekonstrukcí a zápach byl eliminován, stejně tak jako emise. To je samozřejmě dobře, nicméně problém evidentně stále přetrvává, továrna smrdí a špatně se tu dýchá.

Hned naproti továrně stojí ZŠ Švehlova s hřištěm využívaným pro hodiny tělesné výchovy!, v blízkosti MŠ Podléšková, o obytných domech a nákupních zónách ani nemluvě. Vím, že tomu tak dříve nebývalo, ale situace se změnila, továrna se nalézá v husté – a stále ještě houstnoucí – zástavbě, a v zájmu zdraví obyvatel (nejen) této lokality je třeba problém dále řešit.

Chtěla bych znovu požádat o konkrétní informace o tom, co občané Zahradního Města dýchají, jaké jsou výsledky pravidelných emisních měření – a kde jsou dostupné –, jak se nadále řeší otázka pachového zatížení ovzduší v okolí továrny Mitas a co bude MČ a další instituce, které by se tímto problémem měly zabývat, v tomto směru nadále podnikat.

Děkuji Šuchmanová

Zaslal: Eva Šuchmanová, 21.03.2016 v 11:18

Praha 10-

Švehlova, Praha 10

Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 21.03.2016 16:39

Dobrý den,

problematika obtěžování zápachem je skutečně dlouholetým problémem této lokality. Továrna byla původně vybudována v místech bez zástavby. Město se postupně rozrostlo až do její blízkosti. Faktorem, který nepříznivě ovlivňuje situaci v této lokalitě je i Jižní spojka. Tato komunikace do určité míry brání rozptýlení látek vycházejících z areálu společnosti MITAS. Ze strany městské části Praha 10, potažmo Úřadu městské části Praha 10 byla tato problematika řešena již opakovaně. Přestože se továrna nachází na území správního obvodu Prahy 10 jsou naše zákonné kompetence naprosto minimální. Při našich jednáních bylo vždy apelováno na takové úpravy, které omezí produkci zápachu. Je nutné konstatovat, že ze strany továrny vždy byla snaha tuto problematiku řešit a do úprav již bylo investováno nemalé množství finančních prostředků. Důležitým faktorem je, unikající látky nejsou přímo zdraví škodlivé. S ohledem na rozsah areálu je institucí oprávněnou řešit tuto problematiku zmiňovaná Česká inspekce životního prostředí. Případné dotazy je tudíž nutné směřovat na tuto státní instituci.

S pozdravem

Bc. Martin Pecánek
vedoucí odboru
odbor životního prostředí, dopravy a rozvoje
Úřad městské části Praha 10



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 18.04.2016 00:24

Dobrý den, v příloze Vám zasílám vyjádření inspekce k podnětu k provedení kontroly firmy MITAS a.s., Praha 10.

Kateřina Pencová
Česká inspekce životního prostředí

Přiloha:
Soubor (pdf)


Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

Viktor. Š.: Nejdřív byla továrna i se svým zápachem, potom teprve byty.
Nikomu se tedy nestalo, že by si koupil byt v čisté prostředí u lesa a najednou tam měl výrobu.
Připadá mi to jako pořídit si bydlení u rybníka a pak si stěžovat, že v létě je moc komárů a na podzim mlhy.
21.03.2016 v 21:46    

Eva Šuchmanová: To je možné, ale není to můj případ. Nový byt bych si tu opravdu nepořídila.
21.03.2016 v 23:29    

Jan Vrána: Podnik Mitas je také politikum s jediným středobodem a to jsou peníze. Poměrně často posuzujeme skoro každý aspekt našeho osobního a společenského života podle obalu a co nám celonárodní i regionální establishment sdělí. Chybí zápal a odvaha.
Ať žije povrchnost.
26.06.2016 v 17:15    

Jan Vávra: V nedalekém sousedství ve vilové zástavbě máme dům z roku 1920, garantuji Vám, že ten smrad tam byl až později...
23.12.2016 v 10:47    

Jean Cotart: No a co, tak to smrdí - učitě ne víc než Vávrovy fusekle.
Zdar pinožnící zelený.
25.02.2017 v 22:57    

Jan Vávra : Zjevně máte se zápachem ponožek zkušenosti, konečně se ozval odborník. :-)
26.02.2017 v 07:58    

Eva Šuchmanová: Pinožník zelený = ten, komu vadí smrad a špinavé ovzduší?;)
26.02.2017 v 23:22    

Jan Vrána: Chápu, že oligofrenikům dělá čtení problémy, totiž nejmenuji se Vávra ale Vrána. Pouze jedna úřednická husička na MČ Praha 10 si často pletla moje příjmení Vrána s Vávrou. Copak jsou zač tyto stránky?
Nezačneme s vyhledáváním aktivistického zkurvysyna, který můj příspěvek zjevně nepochopil a podepsal se jako Jean Cotart. Struna na krku místo šátku či kravaty a sledovat enviromentální aspekty tlejícího těla. Přátelé mají rádi empirický výzkum.
13.05.2017 v 09:43    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Švehlova, Praha 10

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Rozbitý chodník v ulici Pod Kapličkou 8

Praha 10, 25. červen 2015 Vyřešený

Uvolněná dlažba u metra Strašnická

Praha 10, 18. duben 2016 Vyřešený

Cesta od zastávky autobusu Na Petynce na lávku

Praha 6, 02. červen 2016 Vyřešený


Zobrazit všechny podněty