Bezohlednost řidičů na křizovatce Radlická-Ostrovského/Praha

Dobrý den, bydlím na konci ulice Ostrovského, denně přecházím se synem křižovatku se semafory Radlická/Ostrovského, především každé ráno, když lidé najíždějí auty do práce, tam jde o život. Kdybych chodila pouze podle semaforů, jsem již x-krát mrtvá. Řidiči nerespektují, že chodec má zelenou a řidič červenou, prostě jedou rychle do práce...již jsem psala podnět na Dopravní policii, jednou jsem pak viděla policistu fotit auta přejíždějící tuto křižovatku, ale situace se nezlepšila. Souvisí to asi i s tím, že na Smíchově nejsou parkovací zóny, bylo zde nastavěno hodně kanceláří, parkuje tu hodně zaměstnanců. Až nebude tak snadné všude na Smíchově parkovat, bude snad provozu méně, ale nevím, kdy to bude. Dle mého je třeba, aby policista s fotoaparátem stál každé ráno na této križovatce....místní lidé tuto hroznou situaci znají tak se raději 10x rozhlížejí, než si dovolí na zelenou vůbec přejít,a le přestupků je tam denně jak naseto. Často troubí řidiči na chodce, že během přecházení naskočila červená ze zelené a chodec tam už nemá co dělat přitom jsou povinni nechat chodce dojít. Pak je velký problém - neoprávněná parkování u Zimního stadionu Nikolajka na křižovatce Tomkova/Ostrovského, kde je také přechod a řidiči na něm často i parkují.

Zaslal: Pavlína Pstružinová, 28.02.2016 v 20:34

Praha 5-
 
 
 

Ostrovského, Praha 5

Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 24.03.2016 14:45

Vážená paní Pstružinová,

jak správně uvádíte, dodržování dopravních předpisů a bezpečnost silničního provozu je v kompetenci dopravní policie. V případě parkování může zakročit také Městská policie hl. m. Prahy. Jelikož dopravní policii jste již na popsanou situaci upozornila, požádali jsme ředitele Obvodního ředitelství MP pro Prahu 5 o zohlednění Vašeho podnětu v rámci pravomocí MP.

Zprovoznění parkovacích zón situaci jistě zlepšit může. Termín jejich spuštění je však závislý zejména na SW Magistrátu hl. m. Prahy. MČ Praha 5 je připravena ke splnění svých povinností, jak je např. uvedeno v březnovém výtisku měsíčníku Pětka.

Pokud s řešením popsané situace nejste spokojena, je nutné řešení situace urgovat u uvedených orgánů a organizací.

Děkuji Vám za pochopení a přeji příjemný zbytek dne

David Horatius

referent Odboru územního rozvoje
Městská část Praha 5
tel.: 257 000 840



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 24.03.2016 14:47

Dobrý den,

ulice Ostrovského – přechod u ul. Tomkova bude zahrnut do zvýšené kontrolní činnosti příslušného strážníka okrskáře. S ohledem na počet strážníků, však není možné, aby zde byl strážník po celý den. V případě, že občan zjistí, že je zde nesprávně zaparkované vozidlo, tak má možnost zavolat na bezplatnou linku Městské policie hl.m.Praha – 156.

S pozdravem

Mgr. Hejna Zdeněk
ředitel OŘ MP Praha 5



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 26.04.2017 23:59

Odpověď z MHMP:

Dobrý den,
děkujeme za zaslaný podnět, který se týká úpravy signálního plánu. Tento byl předán k posouzení na Silniční správní úřad. Jakmile obdržíme jeho výjádření, budeme Vás ihned kontaktovat.

S přáním pěkného dne.
Za tým zmente.to

Michaela



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 25.10.2018 18:59

Odpověď ředitele ODA MHMP Ing. Heroudka na dopis MČ Praha 5 ohledně SSZ na křižovatce Radlická x Ostrovského.

Přiloha:
Soubor (pdf)


Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

jiří herda: V některých obcích to řeší tak, že v době chození do školy postaví na přechod strážníka nebo osobu vyškolenou, v reflexním oděvu.
Nic nebrání tomu, aby si obec velikosti Prahy 5 někoho takového sjednala, pokud je nedostatek strážníků. U našich příbuzných v menší obci se to takto řeší, proč by to nemělo jít tady. Myslím, že zaměstnávají invalidu, který si rád přivydělá. Argument, že jde o světelný přechod očividně neobstojí.

Vhodná by mohla být i instalace blikajícího výstražného panáčka oranžové barvy, blikajícího až do momentu, kdy chodci vyklidí přechod.
(Instalováno např. na křiž. Olšanská/ Jičínská).
26.03.2016 v 21:00    

Pavlína Pstružinová: Dobrý den,
posílám text dopisu na zastupitelsvo MěU Praha 5, kde chci i přímo od nich odpověď, co mohou udělat pro bezpečnost této křižovatky. S pozdravem Pstružinová

Městská část Praha 5
Nám. 14. října 1381/4
150 22 Praha 5
k rukám zastupitelů Městské části Praha 5

V Praze 23.1.2018

Vážení zastupitelé,

obracím se na Vás s problémem nebezpečné dopravní situace na křižovatce Ostrovského-Radlická, nacházející se na Smíchově.

Pokoušela jsem se tuto situaci řešit s Policií ČR a přes stránky Chodci sobě (viz příloha) po autonehodě, kdy řidička málem přejela na této křižovatce mého syna. Dostala jsem odpověď z webových stránek Chodci sobě, ale výsledek nevidím žádný. V odpovědi byl odkaz na parkovací zóny, které budou na Smíchově, tudíž by dopravní hektika kolem křižovatky Radlická-Ostrovského měla být menší, což však dosud nepozoruji. Můj manžel nyní chodí do školy s naším synem po opačné straně této křižovatky, ale málem i do něj najelo několik aut, když přecházel ráno do školy se synem a jako chodci přecházeli na zelenou.

Na Smíchov každý den míří mnoho aut, hlavně s lidmi, kteří tudy projíždějí do práce nebo zde přímo pracují. Na křižovatce Ostrovského-Radlická je velký provoz každé ráno i odpoledne v době, kdy lidé přijíždějí a odjíždějí do a z práce. Bohužel naši řidiči nejsou disciplinovaní, jsou také nervózní z čekání v zácpách, a proto jezdí jako o život. Pokud vím, na této křižovatce jsou nastaveny semafory pro řidiče tak, že řidiči mohou jet na zelenou, ale zároveň mají při odbočování vlevo nebo vpravo podle zákona dát přednost chodcům přecházejícím také na zelenou, což není velmi často dodržováno. I toto evidentně způsobuje velkou nebezpečnost této křižovatky.

Při hlášení výše zmíněné nehody na linku 158, kdy byl autem projíždějícím z Ostrovského do Radlické sražen můj syn z kola, mi policisté po telefonu měli za zlé, že jsem si nezajistila svědky nebo fotografie, což je však těžké při šoku, když Vám auto málem přejede dítě (auto srazilo kolo mého syna, on přes něj přepadl, ale to už auto bylo za přechodem a jelo dál, proto nespadl můj syn pod kola ale na silnici, jako zázrakem se mu nic nestalo). Řidička tohoto auta jela také na zelenou, ale s povinností dát přednost chodům, kterou nedodržela. Asi spěchala zkrátka do práce, jela i vysokou rychlostí z křižovatky při odbočování. Upozorňovala jsem telefonicky policisty na kamery, které jsou nad křižovatkou, kde musela být nehoda zachycena. Nic se ale nestalo, nikdy se mi Policie ČR již neozvala, protože asi naštěstí nedošlo ke ztrátě na životech. Podle mého názoru však musí policisté v kamerách časté přestupky aut nebo chodců vidět. Důkazní materiál je přímo v kamerách, proto se divím, že se s touto situací stále nic neděje, zřejmě zde stále zemřelo málo lidí. Pouze výjimečně na křižovatce Ostrovského-Radlická vidím stát policistu. Na kamery zachycující dopravní situaci na této křižovatce jsem upozorňovala i e-mailem Policii ČR, ale přehazovali si mě z jednoho úseku na druhý, proto jsem zvolila cestu reklamace-urgence celé záležitosti přes stránky Chodci sobě.

Domnívám se, že hlavní příčinou /kromě spěchu, hektiky a bezohlednosti řidičů/ je špatné seřízení signálů na této křižovatce. V případě rozsvícení zelené pro auta na křižovatce pro směr z Ostrovského dolů z kopce s odbočením doleva /směr nákupní centrum/
se současně rozsvítí zelená pro chodce. Při odbočování aut z křižovatky doprava ve směru ke Smíchovskému nádraží se zelená pro chodce přes Radlickou rozsvítí také, ale s 2-3sekundovým zpožděním. Proto se řidiči odbočující vpravo možná domnívají, že chodci stojí na červenou a oni mají volno a začnou odbočovat rychle, když vtom se pro chodce rozsvítí zelená a chodci vejdou přímo před rozjetá auta.

Na semaforu pro řidiče bych proto vpravo přidala blikajícího žlutého panáčka, tzn. upozornění pro řidiče, že při odbočování mají za povinnost dát opravdu přednost chodcům, které při odbočování autem do stran z křižovatky nevidí. Viděla jsem i v místech častých nehod výstražné cedule typu, že se jedná o místo častých dopravních nehod, proto si mají řidiči dávat obzvlášť pozor.

Poblíž ulic Ostrovského-Radlická má probíhat výstavba, kdy autobusové nádraží bude posunuto a má být vybudována Radlická radiála, což může dopravu zmírnit, ale zajímá mě, jak bude řešena tato životu nebezpečná situace do té doby, což může trvat i několik let.

Prosím o vyrozumění, jak je možné ze strany městské části tuto situaci řešit. Upozorňuji na ni proto, že zde jde o lidské životy.

Děkuji předem za vyrozumění.

S pozdravem
26.01.2018 v 13:12    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Ostrovského, Praha 5

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty