Zrušený přechod v ulici Mírového hnutí

V ulici Mírového hnutí byla postavena nová chodecká světla k budoucímu bazénu (červený čtverec) a zároveň byl zrušen stávající přechod pro chodce u křižovatky s ulicí Brodského, který zde byl několik desítek let (žlutý čtverec). Podle mě je to špatně, k novým světlům nevede ze sídliště žádná přirozená cesta a je s podivem, naopak k místu zrušeného přechodu chodí většina obyvatel celé této části sídliště, ale přechod zde již žádný není. Ke světlům je to pěkná zacházka (červená čára) a navíc autobusová zastávka směr centrum na kterou ráno většina chodců míří, se musí obcházet celá dokola, takže aspoň jeden spoj během obcházení a čekání na zelenou každému ujede. Původní trasa (žlutá čára) byla už od pohledu zhruba o polovinu kratší. Výsledek je ten, že většina lidí chodí stejně podle zvyku a každé ráno se motají mezi auty v místě původního přechodu. Je jen otázka času, kdy se tu něco stane. Vzhledem k tomu, že oba přechody jsou od sebe vzdáleny cca 100 m (takže chodec není stejně povinen nový přechod použít a může přecházet v místě původního, jen je to mnohem více nebezpečné než dříve), nebylo snad nutné stávající přechod rušit. Prostě zase jeden špatný projekt udělaný od stolu bez zohlednění skutečných potřeb lidí, hlavně aby se bylo jak dostat k bazénu, o sídliště už najednou nejde…

Zaslal: Radim Skála, 17.05.2014 v 23:02

Praha 11-

Brodského, Praha 11

Aktualizace podnětu

28.05.2014

Radim Skála přidal následující aktualizace podnětu:

Vysvětlení od vedoucího územního rozvoje ÚMČ P-11 je sice hezké, ale jak už to tak bývá, trochu mimo mísu. Přechod možná kdysi býval nebezpečný, ale po vybudování vyčkávacího ostrůvku uprostřed vozovky byl přechod u ulice Brodského stejně bezpečný, jako stovky obdobně řešených přechodů v Praze (i jinde), tj. zcela dostatečně. Výše uvedené argumenty projektanta/architekta tak považuji za účelové. Do ZŠ Donovalská dochází ponejvíce děti z okolního sídliště, které nemají důvod ulici Mírového hnutí cestou do školy vůbec přecházet! Naopak cestu na autobus směr centrum má každé ráno stovky lidí, a ti nechodí nějakým nesmyslným uzoučkým chodníčkem vedoucím pouze do areálu školy, ale přichází z celého širšího okolí právě ulicí Brodského. Ta sice měla v těsné blízkosti přechod, ale už nemá, resp. ten nový se světly je z toho pohledu umístěný naprosto nevhodně. Realita je pak taková, že většina těchto lidí přechází nyní nadále v místě zrušeného přechodu (je to kratší, bus neujede) a celková situace je tak mnohem nebezpečnější, než zde vůbec kdy byla. Ale hlavně že projektanti s architekty jsou spokojení, jak to zase jednou krásně vymysleli. Škoda jen, že jim za takovou práci někdo zaplatil!



Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 21.05.2014 23:48

Vážený pane Skálo,

přechod pro chodce přes ulici Mírového hnutí v blízkosti křižovatky s ulicí Brodského byl dlouhodobě považován za nebezpečný, neboť dostatečně nechránil chodce, a to hlavně děti z nedaleké základní školy v ulici Donovalská. Tato věková skupina nemá plně vyvinuté rozlišovací schopnosti, aby dobře vyhodnotila dopravní situaci a bezpečně přešla přes frekventovanou vozovku. O jeho nebezpečnosti byla MČ Praha 11 navíc informována již v minulých letech občany z přilehlé lokality, kteří žádali jeho zabezpečení, a to nejlépe světelným signalizačním zařízením.

Hlavním cílem při zpracování změny dopravního režimu na komunikaci Mírového hnutí v souvislosti s výstavbou areálu Jedenáctka VS bylo tedy ochránit všechny chodce, především však školáky, kteří nekontrolovaně přecházejí přes frekventovanou komunikaci Mírového hnutí do ZŠ Donovalská a zpět. Ve spolupráci s Dopravní policií hl. m. Prahy byla navržena taková opatření, která zvýší bezpečnost chodců překonávající tuto frekventovanou komunikaci. Výsledkem je realizace dvou nových přechodů pro chodce přes ul. Mírového hnutí, a to nedaleko ul. Benkova, který je bez světelné signalizace, pouze s dělícím vyčkávacím ostrůvkem a u přemístěné zastávky MHD Brodského v trase k ZŠ Donovalská, který je opatřen světelnou signalizací pro chodce.

S pozdravem

Ing. arch. Jan Kábrt
vedoucí odboru územního rozvoje ÚMČ Praha 11



Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

Radim Skála: Tak během dnešního dne došlo k "vylepšení" stavu, na místě zrušeného přechodu se objevily plastové bloky, červenobílá páska a cedule, že se má použít nově vybudovaný světelný přechod. Má to ale háček - jak už jsem psal, nově vybudovaný přechod nemá přímou návaznost na žádnou cestu vedoucí ze sídliště (je dobrý akorát tak pro toho, kdo přijede autobusem z centra a bude chtít přejít k novému plavečáku) a chodec mířící ze sídliště na zastávku do centra je nyní nucen ji celou obcházet (tudíž pro obyvatele sídliště je nový přechod úplně k ničemu). Ve výsledku to nikdo nedělá a ani tím nic neporušuje, neboť nový přechod je vybudován ve vzdálenosti rozhodně větší než 50 m od původního, takže je to zcela legální způsob přecházení, který netřeba zakazovat nějakou přiblblou páskou. Jen je to ve výsledku mnohem nebezpečnější, než to bylo řadu let předtím, kdy zde přechod normálně byl.
19.05.2014 v 22:46    

Radim Skála: Vysvětlení od vedoucího územního rozvoje ÚMČ P-11 je sice hezké, ale jak už to tak bývá, trochu mimo mísu. Přechod možná kdysi býval nebezpečný, ale po vybudování vyčkávacího ostrůvku uprostřed vozovky byl přechod u ulice Brodského stejně bezpečný, jako stovky obdobně řešených přechodů v Praze (i jinde), tj. zcela dostatečně. Výše uvedené argumenty projektanta/architekta tak považuji za účelové. Do ZŠ Donovalská dochází ponejvíce děti z okolního sídliště, které nemají důvod ulici Mírového hnutí cestou do školy vůbec přecházet! Naopak cestu na autobus směr centrum má každé ráno stovky lidí, a ti nechodí nějakým nesmyslným uzoučkým chodníčkem vedoucím pouze do areálu školy, ale přichází z celého širšího okolí právě ulicí Brodského. Ta sice měla v těsné blízkosti přechod, ale už nemá, resp. ten nový se světly je z toho pohledu umístěný naprosto nevhodně. Realita je pak taková, že většina těchto lidí přechází nyní nadále v místě zrušeného přechodu (je to kratší, bus neujede) a celková situace je tak mnohem nebezpečnější, než zde vůbec kdy byla. Ale hlavně že projektanti s architekty jsou spokojení, jak to zase jednou krásně vymysleli. Škoda jen, že jim za takovou práci někdo zaplatil!
26.05.2014 v 20:53    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Brodského, Praha 11

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Chodník U Modré školy

Praha 11, 19. listopad 2018 S odpovědí

Chybějící přechod v Brodského ulici

Praha 11, 08. listopad 2020 S odpovědí

City bloky na Záběhlické

Praha 10, 04. duben 2015 Vyřešený


Zobrazit všechny podněty