Zrušený přechod za Muzeem

V souvislosti se stěhováním Rádia Svobodná Evropa do současné nové budovy Národního muzea byl zrušen přechod přes Legerovu a jedinou spojnicí pro pěší z Vinohradské do centra zůstal nevábný podchod na druhé straně ulice.
Domnívám se, že nebezpečí teroristického útoku přestěhováním Svobodné Evropy na tomto místě pominulo a že je tudíž možné odstanit betonovou zábranu a obnovit přechod.

Zaslal: Pavel Bluďovský, 24.08.2015 v 08:31

Praha 2-

Legerova, Praha 2

Aktualizace podnětu

08.01.2022

Martin Šemík přidal následující aktualizace podnětu:

Dobrý den,

podnět již byl vyřešen, přechod v roce 2021.




Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 18.11.2019 19:10

Po urgenci řešení podnětu na MHMP:

Dobrý den,

děkujeme za zaslaný podnět. Tímto byl naším prostřednictvím předán k vyjádření na příslušnou instituci. Jakmile obdržíme odpověď, budeme Vás obratem kontaktovat.

S pozdravem
tým zmente.to



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 20.11.2019 06:17

Dobrý den,

přechod pro chodce v tomto místě by bylo veliké riziko. Předešlé vedení magistrátu nevzalo v potaz připomínky MČ Praha 2, kdy jsme chtěli oboustranný provoz IAD v prostoru mezi budovami Národního muzea. Výsledek je, že všechny vozidla nyní odbočují z Vinohradské vpravo a když jedou směrem k I.P. Pavlova objíždějí garáže Slovan.
Až se bude pokládat tramvajové těleso v křižovatce Vinohradská/Legerova, bude současně vybudován bezbariérový přechod pro chodce v místě nad dnešním podchodem.

Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 24.01.2020 14:52

Vyjádření příslušného oddělení Magistrátu hl.m. Prahy, Odbor pozemních komunikací a drah:

"Dobrý den,

původní přechod pro chodce přes ulici Legerovu měl délku okolo 15 m. Jeho obnovení za současného stavebního uspořádání bohužel není možné vzhledem k novele příslušné normy (ČSN 73 6110), která obnovu přechodu pro chodce neumožňuje z důvodu nadměrné délky. Situaci na tomto přechodu pro chodce z hlediska bezpečnosti také komplikovala skutečnost, že z ulice Vinohradská je umožněn na ul. Legerovu nájezd ve dvou jízdních pruzích a z důvodu umístění stopčáry v ul. Vinohradská cca 30 m od jízdních pruhů v ul. Legerova probíhá najíždění vozidel do této křižovatky vyššími rychlostmi než na jiných křižovatkách. Před zrušením tohoto přechodu pro chodce obdržel tehdejší odbor dopravy MHMP několikrát upozornění na negativní zkušenosti chodců, které je možné připsat výše popisovanému.

S vybudováním úrovňové pěší vazby je počítáno při přestavbě této křižovatky při realizaci tramvajové trati mezi ulicemi Jindřišská a Vinohradská. V tuto chvíli však nedokážeme říci, zda navrhovaný přechod pro chodce bude umístěn na severním nebo jižním rameni křižovatky."



Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

Josef Schmidt: Asi před měsícem jsem tam šel od Václavského náměstí a jelikož to tam neznám, taky jsem narazil na tenhle deadend. Jelikož dostat se z tohoto místa na druhou stranu legálně znamená vrátit se jako blb zase zpátky před Muzeum a celkově zacházku asi 350m ( http://www.mapy.cz/s/kOMe ), tak jsem přirozeně přelez tu betonovou zábranu a pokoutně tam přebíhal ty tři pruhy...
25.08.2015 v 09:52    

Pavel Bluďovský: Doufám, že MHMP nebude k vyjádření se k problému potřebovat další 4 roky...
19.11.2019 v 11:52    

Maláčová: Asi by to určitě chtělo fundovaný komentář a vysvětlení od samosprávy Praha 2 a také asi v součinnosti s TSK.
Dočkáme se ho někdy?

Postavte se k tomu čelem Praho 2 !!
14.11.2019 v 19:19    

Korseska: Dobrý den, přechod pro chodce v tomto místě by bylo veliké riziko. Předešlé vedení magistrátu nevzalo v potaz připomínky MČ Praha 2, kdy jsme chtěli oboustranný provozu IAD v prostoru mezi budovami Národního muzea. Výsledek je, že všechny vozidla nyní odbočují z Vinohradské vpravo a když jedou směrem k I.P. Pavlova objíždějí garáže Slovan.
Až se bude pokládat tramvajové těleso v křižovatce Vinohradská/Legerova, bude současně vybudován bezbariérový přechod pro chodce v místě nad dnešním podchodem.
Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2
19.11.2019 v 21:10    

Vesecká Dana: Odhaduji, čtyři roky ne.
Předpokládám, že do dvou let nám zde z MHMP a z MČ Prahy 2 napíší něco obecného, bezbřehého, nejspíše o ničem a k tomu ještě něco slíbí, třeba že se tím budou i nadále zabývat, a určitě neuvedou žádný termín.
A možná napíšou, že za to může někdo jiný, třeba trpaslíci, Krakonoš, Putin, víla Amálka, .......matka Tereza.
19.11.2019 v 14:45    

Korseska: Dobrý den, přechod pro chodce v tomto místě by bylo veliké riziko. Předešlé vedení magistrátu nevzalo v potaz připomínky MČ Praha 2, kdy jsme chtěli oboustranný provoz IAD v prostoru mezi budovami Národního muzea. Výsledek je, že všechny vozidla nyní odbočují z Vinohradské vpravo a když jedou směrem k I.P. Pavlova objíždějí garáže Slovan.
Až se bude pokládat tramvajové těleso v křižovatce Vinohradská/Legerova, bude současně vybudován bezbariérový přechod pro chodce v místě nad dnešním podchodem.
Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2
19.11.2019 v 21:10    

Pavel Bluďovský: Pan místostarosta nezmiňuje, pro koho nebo pro co by byl přechod velkým rizikem. Byl by rizikem pro plynulý pohyb motoristů vyjíždějících z Vinohradské do Legerovy. Současný stav je velkým rizikem pro zdraví a život chodců, kteří nechráněným místem denodenně přebíhají.
Které riziko zde má větší váhu, je zřejmé.
20.11.2019 v 10:40    

Maláčová: Dobrý večer,
pan Korseska místostarosta MČ Praha 2 nám občanům zde píše: "Až se bude pokládat tramvajové těleso v křižovatce Vinohradská/Legerova......."

Zapomněl však, jako vždy rád zapomene slovutný komunální politik, napsat konkrétní termín, kdy to bude!!! Na svatého Dyndy?
A potvrdil také pan Korseska slova zde napsaná paní Veseckou, předpovídala: "....napíší něco obecného, bezbřehého, nejspíše o ničem a k tomu ještě něco slíbí, třeba že se tím budou i nadále zabývat, a určitě neuvedou žádný termín".

A riziko pro chodce na přechodu pro chodce?!?
Nu dobrá pane Korsesko, tak udělejte ten přechod pro chodce na zvýšeném příčném betonovém prahu.
Potom to bude pro chodce určitě velmi bezpečné!
20.11.2019 v 20:55    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Legerova, Praha 2

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Nefunkční semafor, už několik týdnů!

Praha 2, 11. březen 2014 Vyřešený

Staré přechody Vinohradská

Praha 2, 25. červen 2018 Vyřešený

Nebezpečný přechod K Horkám x Bratislavská

Praha 15, 04. květen 2020 S odpovědí


Zobrazit všechny podněty