Přechod u ZŠ Jílovská – krátká zelená

Dobrý den,

nebylo by možné, aby na přechodu pro chodce u zastávky Jílovská (směrem od Kačerova) svítila na dvoufázovém přechodu v ranních hodinách od cca 7:20 do 7:50, kdy tudy chodí děti do ZŠ Jílovská déle zelená pro chodce tak, aby bylo možné přechod přejít celý najednou? Zelená pro chodce zde svítí velmi krátce, a pokud nejste připraveni hned u okraje vozovky, nemáte šanci jej přejít. Ve skupině lidí, kteří vystoupí někdy i ze 3 autobusů najednou, se téměř vždy přechází druhá část na červenou, což není ani bezpečné, ani výchovné. Bezpečné mi ale nepřipadá ani to, když děti musí zůstat stát na ostrůvku uprostřed mezi silnicemi, mnohdy auta projíždí dost rychle, navíc se na další zelenou čeká dlouho. Přitom provoz zde není tak silný, aby vznikaly dlouhé kolony.

Děkuji
Zuzana Slavíková

Zaslal: Zuzana Slavíková, 09.01.2019 v 18:55

Praha 4-

Novodvorská, Praha 4

Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 14.01.2019 06:08

Odpověď z MHMP:

Dobrý den,

děkujeme za zaslaný podnět. Ten byl naším prostřednictvím předán k vyjádření na příslušnou instituci. Jakmile odpověď obdržíme, budeme Vás obratem kontaktovat.

S pozdravem
za tým zmente.to

Alena



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 29.01.2019 07:18

Vyjádření příslušného oddělení Technické správy komunikací hl. m. Prahy, a.s.:

"Děkujeme Vám za podnět ke světelně řízené křižovatce Novodvorská – Novoplaza. Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a.s. prověřila Váš podnět s následujícím stanoviskem:

Při provedeném místním šetření na řešené křižovatce byla zjištěna technická závada spočívající ve špatně nastavených hodinách v řadiči. Tím docházelo k dřívějšímu nastavení programu s delším volnem na přechodu přes Novodvorskou ulici. V současné době byla závada servisní organizací odstraněna a ve všední den mezi 6:30 – 8:30 je nastavena dle platného a schváleného dopravního řešení délka doby volna na přechodu přes Novodvorskou ulici na 17 sekund. Tato délka volna je dostačující, aby člověk při rychlosti chůze 5 km/h během zeleného signálu došel minimálně do poloviny druhé části děleného přechodu. Pro zvýhodnění chodců zpracujeme změnu spočívající v prodloužení volna na přechodech přes Novodvorskou ulici na 15 sekund v programech, ve kterých je dnes délka volna 13 sekund.

Doplňujeme, že dle Zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., § 74, odst. 1), zelená pro chodce neslouží k přejití celého přechodu, nýbrž pouze ke vstupu chodce do vozovky. Pokud chodec vstoupil do vozovky na zelenou a poté se rozsvítí červená, smí chodec během této červené dokončit přecházení až ke světelnému signalizačnímu zařízení s tímto signálem. Světelná signalizace s tímto ustanovením zákona počítá. To znamená, že po skončení zelené pro chodce následuje před rozsvícením zelené pro kolizní vozidla vjíždějící na přechod tzv. vyklizovací čas, během kterého stačí chodec běžnou rychlostí chůze dokončit přecházení přes vozovku. To platí i pro chodce, který vstoupil do vozovky v poslední sekundě své zelené a přechází tak již téměř celý přechod na červenou. Signál pro chodce se znamením stůj (červená) znamená, že chodec nesmí vstupovat do vozovky, nikoli dokončovat přecházení."



Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

Chodci Sobě: Dobrý den paní Slavíková, je nyní situace lepší?
29.01.2019 v 07:19    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Novodvorská, Praha 4

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Chatrajici objekt na krizovatce ulic U Strže a Halasova

Praha 4, 13. listopad 2013 S odpovědí

Chybějící přechody na ulici Budějovická

Praha 4, 16. červenec 2012 S odpovědí

Nefunkční signalizace pro slepce

Praha 15, 19. listopad 2017 Vyřešený


Zobrazit všechny podněty