Chybějící přechod pro chodce na Černokostelecké ul. ve Strašnicích

Dobrý den,
chtěla bych upozornit na chybějící přechod pro chodce na rušné Černokostelecké ul, naproti Albertu, blízko zastávky Zborov-Strašnické divadlo. Pro přechod ulice jsou možné tři varianty. Obejít přes přechod blízko zastávky Solidarita (ale je to daleko), případně přes tři semafory u zastávky Zborov (je opravdu nepříjemné čekat, než padne třikrát zelená) a nebo, což dělá většina lidí, staré lidi, pošťačka a bohužel často i já s dětmi, přejít přes ulici přímo. Tam kde bych přechod navrhovala je drogerie Teta a hlavně supermarket Albert, chodí tam tedy hodně lidí nesoucích těžký nákup, takže je volba většinou jasná, nikdo si nechce zdlouhavě zacházet. Dnes jsem pořídila fotky z obou stran, shodou okolností přecházely vždy seniorky o holi a to jsem nemusela nijak dlouho čekat, přechází tam totiž někdo neustále.
Pokud by se problém podařilo vyřešit, budu vděčna, od září tamtudy budu vodit dceru do školy.

Děkuji,
Kateřina Zikmundová

Zaslal: Kateřina Zikmundová, 09.06.2016 v 23:35

Praha 10-
 
 

Černokostelecká, Praha 10

Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 10.06.2016 09:52

Dobrý den,

příslušným správním úřadem ve věci úprav dopravního značení na místní komunikaci I. třídy (tedy i zřízení nového přechodu na Černokostelecké) je odbor dopravních agend Magistrátu hl. m. Prahy. Tam je potřeba se s požadavkem obrátit.

Upozorňuji, že nový přechod lze vyznačit pouze tam, kde je k tomu bezbariérově upravena komunikace, tedy snížena obruba na chodníku i na tramvajovém tělese, vybudovány signální a varovné pásy pro nevidomé a zpevněná navazující plocha přes tramvajové těleso. Minimálně na jedné straně musí být mezi tělesem a jízdním pruhem vyčkávací prostor pro chodce, což znamená několik desítek metrů před a za přechodem ukončit parkovací pruh a jízdní pruh přimknout k chodníku, na protější straně před přechodem musí být zajištěn normový rozhled, což znamená opět přerušení parkovacího pruhu a vybudování vysazené chodníkové plochy tak, aby chodec byl z jedoucího vozidla viditelný na vzdálenost minimálně 35 m. Takto výrazné stavební úpravy lze provádět jedině na základě stavebního povolení, což znamená minimálně rok příprav (projekt - projednání se síťaři - dotčenými orgány - stavební povolení – výběr dodavatele – realizace - kolaudace).

Ing. Daniel Čech
Vedoucí oddělení státní správy - životní prostředí a doprava
Odbor životního prostředí, dopravy a rozvoje

Úřad městské části Praha 10
Vršovická 68, 101 38 Praha 10



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 10.06.2020 15:34

Dle informací z MHMP byl podnět předán na příslušnou instituci k vyjádření, čekáme tedy na ně.
CHS



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 10.06.2020 15:43

Vyjádření příslušného oddělení Magistrátu hl.m. Prahy, Odbor pozemních komunikací a drah:

"Dobrý den,

v požadovaném místě není možné vyznačit přechod pro chodce přes zatravněný tramvajový pás. Z hlediska zajištění své bezpečnosti i bezpečnosti ostatních účastníků provozu na komunikaci je třeba, aby chodci využívali stávající přechody pro chodce, tedy asi 70 m vzdálený přechod přes ulici Černokosteleckou u zastávek MHD „Zborov – Strašnické divadlo", popř. přechod u křižovatky s ul. Jirenskou vzdálený asi 170 m opačným směrem.

Počet stávajících přechodů pro chodce v dané části komunikace považujeme za dostačující."



Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

novotný: Opravdu si myslíte, že budovat přechod cca 100m od stávajícího je nutné? Ach jo, lenost lidí opravdu nezná mezí. Ještě že, bude odpovězeno, že se nic budovat nebude, magistrát není hloupej. Trochu se fakt zamyslete, než něco podobnýho zase napíšete.
10.06.2016 v 07:31    

Kateřina: Ano, opravdu si to myslím. Stávající přechod není 100m, na straně u světelné křižovatky jsou přechody ze tří stran, z této chybí.
Ze supermarketu chodí touto přímou trasou hodně lidí, zejména seniorů a jít přes přechod je výrazná zacházka, jestliže ponesete těžkou tašku, tak si to opravdu rozmyslíte.
Zajeďte se tam podívat, jestli si to z mapy nedokážete představit.
10.06.2016 v 08:39    

Adam Fendrych: Nenechte se panem novotným rozhodit. Na tento portál patří podněty, které usnadní chodcům život. A přechod v místě, kde objektivně potřebuje přecházet velké množství lidí, bezpochyby usnadněním je.
10.06.2016 v 08:41    

Chodci Sobě: Ano, díky, pane Fendrychu, naprosto souhlasíme.
10.06.2016 v 09:52    

Chodci Sobě: Předáváme na Odbor dopravních agend MHMP.
10.06.2016 v 09:53    

novotný: Odpověď z Prahy 10 je zcela jasná. :-), nesmysl.
Vážený pane Fendrychu- budování přechodů se rozhodně neřídí tím, že si někdo usmyslí a tam se to zbuduje. Něco si přečtěte, než budete zase poučovat.
10.06.2016 v 10:53    

novotný: Paní Kateřino dovolím dovětek, nedalo mě to a na místě jsem si to přeměřil, ano, máte pravdu, přechod pro chodce se světelnou signalizací není od místa vámi navrhovaného nového přechodu 100 m, je to 94 m, ale samozřejmě se musí přejít i ulice Tuklatská. Je ovšem zabezpečen navíc, oproti vašemu návrhu i světelnou signalizací a každopádně blíže k vámi uvaděné škole, kam budete vodit dítě- méně přecházení. To jen na závěr
10.06.2016 v 11:02    

Kateřina: Vážený pane Novotný,

je zajímavé, že v každé diskuzi se najde člověk jako vy, kterému jde jen o to prudit do ostatních.
Z odpovědi pana Čecha z magistrátu nevyplývá, že by to nešlo, pouze, že by to zabralo nějaký čas.

Přeji vám hezký víkend,
Kateřina
10.06.2016 v 11:15    

Karel: Jak kde. Budování přechodů i chodníků ve Švédsku se například řídí v nově vystavěných sídlištích tím, kudy chodí lidé a jsou kolem nich navíc vybudovány retardéry. V Čechách například v Lázních Bělohrad byly vybudovány tři přechody pro chodce u lázeňského centra, navštěvovaného hlavně seniory dodatečně skoro těsně vedle sebe jenom proto, že tudy chodí staří lidé. Když se chce, tak to jde.
10.06.2016 v 11:24    

Patrik: Podle mě je zde ještě jeden problém, a to příliš krátká vzdálenost mezi zamýšleným přechodem a hrany stávající světelně řízené křižovatky – jen cca 60 m. To by mohlo mít za následek, že kolona vozidel, která se rozjede na Černokostelecké po naskočení zelené na křižovatce s Tuklatskou, bude brzděna nutností dávat přednost na novém přechodu ještě v křižovatce (jestliže první vozidlo z kolony bude muset dávat přednost někomu na novém přechodu jen o 60 m dál, tak poslední auta z té samé zelené fáze už zůstanou trčet v křižovatce), mezitím to hodí zelenou z boku Turnovského/Tuklatská (do kolony stojících vozidel, která kvůli novému přechodu nestačí vyklidit křižovatku včas) a rázem jsou tu kolizní stavy a mnoho krásných nehod jako vyšité. To už možná spíš vypadá reálněji dobudovat čtvrté rameno přechodu v rámci stávající křižovatky, ale uvidíme, co na to Magistrát.
10.06.2016 v 15:22    

Kateřina: Patriku, máte pravdu, klidně jsem pro, i to by byla velká pomoc!
10.06.2016 v 15:56    

jan spurný: Paní Kateřino, tomu, že někdo vysloví svůj názor se říká diskuze a nikoli pruzení.
Silně mi to připomíná zpravodajství ČT, kde je také jen nejdiný správný názor... ostatní názory nejsou vůbec připuštěny..
11.06.2016 v 22:22    

novotný: Paní Kateřino, pan Čech není z magistrátu, vy prostě pletete jablka a hrušky :-)))) a píše, jak čtu, že by to vedlo k úbytku parkovacích míst. To jen tak na okraj. A jestli je vyslovení názoru k nápadu jiného pruzení, tak opravdu nevím, nevím. Asi je Váš názor ten jedinej správnej??
15.06.2016 v 07:27    

Kateřina: pane novotný, někoho mi nápadně připomínáte ;) váš jízlivý sloh vás prozradil.
15.06.2016 v 09:01    

Petra Klapka: Souhlasím, přechod tam chybí. Je škoda, že má stále přednost automobilová doprava před chodci. Kateřino, zkoušela jste ten Magistrát?
19.10.2016 v 10:07    

novotný: Přechod opravdu chybí :-))), 2 roky a nic. Snad konečně někomu došlo, že přechod se nebude zbytečně budovat na místě, kde je to nesmysl, zvláště, když je v docházkové vzdálenosti přechod zabezpečen SSZ.
A pro pana Fendrycha a podobné ( chodci sobě ) zkuste se tam zajít podívat, kolik lidí tam má potřebu přecházet. Prostě další zbytečněj podnět od lidí, co tomu opravdu rozumí. Jen hlasitě křičet, ono to třeba vyjde.
04.06.2018 v 17:32    

Alexandr Darius Radecký: V rámci podnětu na zřízení přechodů v parku Na Solidaritě jsem byl přítomen jednání komise pro dopravu MČ Prahy 10. Zmíněn byl i tento případ, ale skončilo to takovým pokrčením rameny. Na písemnou reakci stále čekám.
04.06.2020 v 14:29    

Chodci Sobě: Předali jsme znovu na MHMP...
08.06.2020 v 00:14    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Černokostelecká, Praha 10

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Obrubník vyvrácený do vozovky v Kolovratské

Praha 10, 01. únor 2016 Vyřešený

Rozpadající se chodník v Nučické

Praha 10, 01. listopad 2015 S odpovědí

Chybějící přechody pro chodce v ulici Lumiérů

Praha 5, 04. březen 2017 S odpovědí

Přechod u Vinohradského divadla

Praha 2, 15. březen 2012 Vyřešený


Zobrazit všechny podněty