Bezbarierový přechod přes zastávku Novoměstská radnice

Umožnit beze skoků přejít přes přechod ze západního chodníku Karlova náměstí na zastávku Novoměstská radnice a ideálně umožnit bezbarierově přechod tramvajovych koleji a nasledných pěti schodů do parku. V současnosti je slušná výzva dostat se přímo s kočárkem do parku z ulice Odborů. Za zastávkou je další prechod umožnující přechod i kolejí, bohužel tam nenavazuje vstup do parku.

Zaslal: František Vnouček, 08.06.2015 v 13:41

Praha 2-

Karlovo nám., Praha 2

Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 19.06.2015 21:07

Dobrý den, podnět jsme předali na IPR s doporučením, aby byl zařazen v dořešení podnětů veřejnosti… (bezb. vstupy do parku)

Josef Gál
ved. ODÚR ÚMČ Praha 2



Považujete odpověď za dostačující?

Odpoveď: 19.06.2015 21:10

Karlovo náměstí se revitalizuje postupně. Některé úpravy na komunikacích kolem parku ji ž byly provedeny, jiné na těchto komunikacích jsou v plánu již letos. Mj. jde o úpravu tramvajové zastávky „Karlovo náměstí" zachycené na fotografii směrem ke křižovatce s Resslovou ulicí. V současné době se projednává studie na úpravu vlastního parku, ve které by návazně měl být řešen i bezbariérový vstup do parku, pokud to bude ve vztahu k platným technickým a bezpečnostním předpisům možné. Ne vždy je možné mít bezbariérovou úpravu v nejkratší možné trase a pozici např. uprostřed nástupního ostrůvku či chodníkového nástupiště (zastávka Novoměstská radnice) a to mj. vzhledem ke krátkosti úseku pro zastavení dvou tramvajových souprav za sebou plus šířky místa pro přecházení mezi nimi. Docílit maximum v bezbariérovosti veřejných prostor a to nejen na Karlově náměstí je jednou z priorit městské část Praha 2.

Ing. arch. Václav Vondrášek
zástupce starostky MČ Praha 2



Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

Martin Šubrt: Vážený pane Vnoučku,
v tomto místě byla zatím dokončena pouze revitalizace chodníku přilehlého k parku a čeká se na pokračování úprav Karlova náměstí, které spočívají v posunu tramvajové zastávky Karlovo náměstí ve směru k Moráni asi o 15 metrů směrem vpřed a v následném vybudování plnohodnotně bezbariérového přístupu mezi oběma zastávkami a chodníkem na straně u Techniky (přesně v místě na vaší fotografii). Pokud jde o schody do parku, tam to bude asi výhledově složitější, výšková změna je zde výrazná, ale určitě by se schody daly doplnit šikmými kolejničkami alespoň pro kočárky. Tato úprava bude nepochybně součástí další etapy úprav Karlova náměstí, které se mají zabývat prostorem samotného parku.

Úprava zastávek je již v dohledu, ale je závislá na obnovách vodovodů a kanalizací v prostoru křižovatky Karlovo náměstí - Resslova, které by měly proběhnout letos v létě s koncem někdy v září/říjnu. Následně buď ještě letos nebo bezprostředně na jaře roku 2016 dojde k posunu zastávky a vytvoření bezbariérového přístupu mezi zastávkami a bočním chodníkem.

Podotýkám, že bez posunu zastávky směřující k Moráni není možné snížit obrubu v tomto místě (tu na straně zastávkového ostrůvku), protože není možné snižovat obrubu tam, kde je současně nástupní hranou zastávky. To by třeba vystupující vozíčkář nebo maminka s kočárkem byli postaveni často před neřešitelný problém.
08.06.2015 v 14:58    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Karlovo nám., Praha 2

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty