Zřízení přechodu pro chodce v ulici Pařížská

Navrhuji zřídit přechod pro chodce nebo místo pro přecházení v ulici Pařížská mezi ulicemi Kostečná a Jáchymova. Tuto trasu křížící ulici Pařížskou denně volí odhadem stovky lidí, zřízení přechodu by jim usnadnilo přecházení a umožnilo přechod i méně pohyblivým lidem, maminkám s kočárky apod. Přecházení ulice mezi šikmo parkujícími auty je poměrně nepříjemné, často zde parkují dodávky, které zakrývají výhled projíždějícím řidičům i přecházejícím chodcům. Nejbližší přechod pro chodce je vzdálen cca 60 m na úrovni ulice Široká, myslím že tato oblast by si vzhledem k převažujícímu pohybu chodců a celkovému charkteru zasloužila lepší podmínky pro chodce co se týká možnosti přecházení ulic. O dalších přechodech by se dle mého názoru mohlo uvažovat např. v ulici Maislova na úrovni Jáchymovy nebo Maislova přes křížení s Širokou.

Zaslal: David Goliáš, 11.08.2014 v 08:29

Praha 1-

Pařížská, Praha 1

Komunikace o řešení podnětu

Odpoveď: 21.08.2014 00:08

V podstatě s Vámi nelze než souhlasit. Bohužel platné předpisy pro zřizování nesignalizovaných přechodů nám neumožňují na tuto šíři vozovky přechod vybudovat. Bylo by zcela nezbytné buď zúžit vozovku anebo do ní vložit dělící ostrůvek. Oboje by podléhalo jednak územnímu a stavebnímu řízení a druhak povolení památkářů. V tomto případě jsou jak dopravně bezpečnostní předpisy, tak i prostředí památkové rezervace proti jednoduchému řešení. S Vaším námětem budeme pracovat podle možností do budoucna.

S díky

Ludvík Czital
vedoucí odboru dopravy ÚMČ Praha 1



Považujete odpověď za dostačující?

Diskuze

Josef Schmidt: Máme to ale úžasné předpisy, když nám zamezí bez větších problémů vybudovat přechod přes jednosměrnou jednopruhovou komunikaci, kde se jezdí na šírce 3-4 m rychlostí okolo 30 km/h. :) Jinak bych samozřejmě doporučoval tu variantu s dělícím ostrůvkem, který má být standardně široký alespoň 2,5 m (dle předpisů...), tudíž by nepochybně zvýšil bezpečnost na maximum. ;) ...
31.08.2014 v 14:30    

David Goliáš: Ono je zřejmé, že to tam bez stavebních úprav nejde, Praha 1 je ale bohatá a peněz na zkvalitnění veřejného prostoru pro bezmotorovou dopravu má dost. I kdyby neměla, může vyhledávat místa ke zlepšení a zadávat a připravovat projekty. Není to celková rekonstrukce parku sloužícímu rekreaci za desítky až stovky milionů, jsou to drobná zlepšení prostoru, kde se denně pohybují stovky lidí, kteří tam bydlí anebo pracují. Přijde mi ale, že ze strany Prahy 1 chybí iniciativa.
31.08.2014 v 20:30    

David Goliáš: Na podzim 2014 byly v tomto místě chodníky na obou stranách rekonstruovány (i když nebyly v havarijním stavu, zřejmě šlo o žádost přilehlých luxusních obchodů, jinak si to vysvětlit neumím), přechod pro chodce ani místo přecházení ale nebylo zřízeno.
07.03.2015 v 12:35    

Přidat komentář


Sledovat řešení podnětu (?)



Pařížská, Praha 1

 

Sledovat řešení podnětu

Nechte nám svůj e-mail. Zašleme vám informace o postupu při řešení tohoto podnětu.

Podobné podněty

Díry v chodníku vedle Týnského chrámu

Praha 1, 06. duben 2015 Vyřešený

Parkování na chodníku na Klárově

Praha 1, 17. červenec 2016 Bez odpovědi

Nebezpečný přechod Práčská

Praha 10, 11. listopad 2019 S odpovědí


Zobrazit všechny podněty